Προετοιμάστε το σκύλο σας για το μωρό που περιμένετε

Συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα συμβίωσης σκύλου και μωρών,
τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
iris_aka_kika
Club Member
Δημοσιεύσεις: 3529
Εγγραφή: 23 Ιουν 2013, 21:27
Όνομα: Φρύνη
Been thanked: 7 times
Gender:

Προετοιμάστε το σκύλο σας για το μωρό που περιμένετε

Δημοσίευση από iris_aka_kika » 07 Νοέμ 2015, 13:45

Στα σκυλιά αρέσει να έχουν πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους. Τους αρέσει η ρουτίνα, η συνέπεια και η θετική ενέργεια. Όταν όμως έρχεται ένα μωρό να συμπληρώσει την οικογένεια, φέρνει μαζί του νέους ήχους, νέες μυρωδιές και φυσικά νέες συμπεριφορές από τους ανθρώπους.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γονείς ενεργούν διαφορετικά. Η μαμά μπορεί να είναι κουρασμένη ή να έχει ναυτία και να μην μπορεί να συνοδεύσει στις προγραμματισμένες πρωινές βόλτες. Ο μπαμπάς από την άλλη μπορεί να είναι απασχολημένος με την προετοιμασία του σπιτιού. Όλα αυτά διαταράσσουν την ηρεμία και τη ρουτίνα του σκύλου.

Έτσι, προτείνεται από ειδικούς, να ξεκινήσει το ζευγάρι από νωρίς την εκπαίδευση σε θέματα συμπεριφοράς, πριν ακόμα έρθει το μωρό, ώστε να αποτραπούν τυχόν προβλήματα.

Ο Νο 1 “κανόνας” για να έχει καλή σχέση το σκυλί με το μωρό, είναι να κάνετε το σκύλο σας να το δει ως μια θετική αλλαγή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει τις ώρες που ασχολείστε με το μωρό σας ή τα πράγματα του, ή ετοιμάζετε το φαγητό του, να μην αγνοείτε το σκύλο σας, αλλά να τον κάνετε να διασκεδάσει, δίνοντάς του λιχουδιές και επαίνους, ιδιαίτερα στην αρχή.

Ένας άλλος τρόπος, ώστε να δει θετικά την εμπειρία με το μωρό ο σκύλος, είναι να τον συμπεριλάβετε στις διαδικασίες φροντίδας του μωρού σας. Για παράδειγμα, μη διώχνετε το σκύλο από το δωμάτιο του μωρού.

Αφενός θα βλάψει τη σχέση σας με το σκύλο, αφετέρου θα είναι καθοριστική κίνηση για τη σχέση του σκύλου με το μωρό. Αν ο σκύλος σας συνδέσει το μωρό με δυσάρεστες για αυτόν καταστάσεις, τότε θα ξεκινήσουν και τα προβλήματα.
Τρία είναι τα βήματα που προτείνονται από εκπαιδευτές, ώστε να προετοιμαστεί ο σκύλος σας:

#1 – Να ξαναμάθει βασικούς τρόπους και κατάλληλες συμπεριφορές.
#2 – Να προετοιμαστεί για την άφιξη του μωρού.
#3 – Να συστήσετε το μωρό στο σκύλο με τον κατάλληλο τρόπο.

Βήμα #1
[/size]
Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ καιρό πριν την άφιξη του μωρού. Περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες πριν είναι μια καλή περίοδος για να ξεκινήσει η εκπαίδευσή του, ειδικά αν είναι πολλά αυτά που πρέπει να μάθει.

Θα ήταν χρήσιμο καταρχήν να μάθει να μην πηδάει πάνω σας. Πολλά σκυλιά, ιδίως τα μικρόσωμα, απολαμβάνουν να χαιρετούν τους ανθρώπους όταν τους υποδέχονται, κάνοντας άλματα πάνω τους για να είναι πιο κοντά στο ύψος των ματιών τους. Είναι χαριτωμένο και πολύ κολακευτικό επίσης, όμως θα είναι πρόβλημα όταν θα έχετε την αγκαλιά σας γεμάτη με πάνες, ή την κούνια του μωρού ή το ίδιο το μωρό.

Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να μάθει να πηγαίνει στο χαλί του. Η συνήθεια αυτή θα φανεί πολύ χρήσιμη όταν θα επιστρέψει η μητέρα από το νοσοκομείο ή όταν θηλάζει το μωρό και δεν θα είναι σε θέση να αγκαλιάσει το σκύλο ή να παίξει μαζί του.

Λέγοντας στο σκύλο να κάτσει στο χαλάκι του, το οποίο μπορεί να είναι κάπου κοντά στη μητέρα, δεν τον διώχνει, ώστε να νιώσει και αυτός περιττός και έτσι νιώθει και το τετράποδο μέλος της οικογένειας ότι έχει θέση σε όλη αυτή την αλλαγή. Το χαλάκι μπορεί να βοηθήσει πολύ και στη μείωση των αλμάτων που αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.

Έχετε παρατηρήσει πως πολλά μωρουδίστικα παιχνίδια μοιάζουν με αυτά των σκύλων; Η εντολή “ασ’το” θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, ώστε να μη γεμίζει ο σκύλος σας με σάλια τα παιχνίδια του μωρού. Άραγε, τα μωρά μπορούν να μάθουν αυτή την τόσο χρήσιμη εντολή, ώστε να μη σαλιώνουν τα παιχνίδια του σκύλου;;;

Αν ο σκύλος σας γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, θα ήταν καλό να του μάθετε να μην το κάνει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το κουδούνι να το συνδέσει με το χαλάκι που αναφέραμε παραπάνω και να πηγαίνει να κάθεται εκεί ή απλώς να μένει ήσυχος. Με τις συχνές επισκέψεις που πιθανότατα θα έχετε για να δουν το μωρό, δεν θα το μετανιώσετε αν του το μάθετε και αυτό.

Άλλες σημαντικές συνήθειες που θα μπορούσε να αποκτήσει ο σκύλος είναι το “έλα”, “μείνε”, “κάτσε”. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μάθει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, ειδικά αν έχει συνηθίσει να κοιμάται στο δικό σας, μαζί σας. Θα στριμωχτείτε πολύ όταν έρθει το μωρό.

Βήμα #2
Αν υιοθετήσατε το σκύλο σας από καταφύγιο, ή ήταν ένα αδέσποτο που βρήκατε, το πιθανότερο είναι να έχει ήπιες αντιδράσεις στην αλλαγή, καθώς τα ζωάκια αυτά είναι συνηθισμένα στις αλλαγές.

Τα μωρά φέρνουν μαζί τους πολλά νέα πράγματα με τα οποία ο σκύλος σας πρέπει να συνηθίσει να ζει και να τα συναντά μέσα στο σπίτι. Το μωρό έρχεται και φέρνει μαζί του νέες μυρωδιές (οι πάνες του είναι ένα παράδειγμα), νέους ήχους (από ήπιες, σχεδόν αθόρυβες κραυγούλες, έως πολύ, δυνατά κλάματα), νέα έπιπλα, νέο εξοπλισμό και αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα:

Νέες μυρωδιές

Όσο αυτό είναι εφικτό, προσπαθήστε να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει τις νέες μυρωδιές του μωρού πριν ακόμα αυτό έρθει. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τις λοσιόν και τις κρέμες του μωρού ή ό,τι άλλο σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Δώστε τις μυρωδιές αυτές στο σκύλο σας με μιά κουβέρτα ή ένα κομμάτι ύφασμα και δείτε τις αντιδράσεις του.

Ο σκοπός είναι να δείξει ενδιαφέρον για αυτό που του δίνετε, αλλά όχι υπερβολικό, για παράδειγμα, αν αρχίσει να το μασάει, με την εντολή “άσ’το” μαθετέ του πώς να το μεταχειρίζεται. Όταν έχει τις επιθυμητές αντιδράσεις μην ξεχνάτε να του δίνετε λιχουδιές, διαφορετικές κατά προτίμηση από αυτές που συνηθίζετε να του δίνετε.

Νέοι ήχοι

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν CD με ήχους μωρών. Οι ήχοι που περιλαμβάνονται στα CD αυτά, είναι “ομιλίες” μωρού, κλάμα, γέλιο και όχι μόνο. Για να συνηθίσει ο σκύλος σας τους ήχους αυτούς, αρχικά αφήστε τους να ακούγονται χαμηλόφωνα, στο παρασκήνιο, ενώ κάνετε κανονικά τις υπόλοιπες ασχολίες σας.

Στη συνέχεια και όσο περνάει ο καιρός, ανεβάστε την ένταση του ήχου όλο και πιο δυνατά, μέχρι να φτάσει στο επίπεδο ενός πραγματικού μωρού. Όταν αρχίσει να συνηθίζει τον ήχο ο σκύλος σας, αρχίστε να αλλάζετε θέση στα ηχεία και να τα μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Μην ξεχνάτε να επαινείτε το τετράποδό σας και σε αυτή τη διαδικασία, όταν έχει τις επιθυμητές αντιδράσεις.

Νέα έπιπλα και εξοπλισμός

Βάλτε το σκύλο σας να καθίσει δίπλα στην κούνια του μωρού, δίπλα στο ρηλάξ του, στο αμάξι δίπλα στο καρεκλάκι του μωρού, πριν ακόμα μπει το μωρό μέσα σε αυτά. Δοκιμάστε ακόμα και να περπατήσετε μαζί του και με το άδειο καρότσι. Αυτό πιθανόν να μην μπορείτε να το κάνετε στη γειτονιά, θα τρέχουν όλοι να δουν το καρότσι νομίζοντας πως είναι το μωρό μέσα. Μπορείτε όμως να το δοκιμάσετε σε άλλη περιοχή.

Νέα ρουτίνα

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να αλλάζετε τις συνήθειές σας πριν έρθει το μωρό, έτσι ώστε να μη θεωρήσει σκύλος σας πως το μωρό ευθύνεται για όλα τα διαφορετικά που συμβαίνουν. Αλλάξτε τις ώρες που πηγαίνατε βόλτα με το σκύλο σας κα την ώρα φαγητού του. Προσπαθήστε να δίνετε σιγά-σιγά λιγότερη σημασία στο σκύλο σας, για να αρχίσει να συνηθίζει πως πλέον δεν θα είναι το επίκεντρο της προσοχής σας.

Μόλις ο σκύλος σας αρχίζει και συνηθίζει τις αλλαγές που αναφέραμε πιο πάνω, και εφόσον ανταποκρίθηκε όπως επιθυμούμε, είναι σχεδόν έτοιμος να συναντηθεί με το μωρό!

Βήμα #3
[/size][/u]
Παρουσιάστε το μωρό στο σκυλί σας σε ήρεμο περιβάλλον

Ήρθε η στιγμή που ο σκύλος σας και το μωρό σας συναντιούνται για πρώτη φορά! Η αλήθεια είναι πως και εσείς ακόμα, πρόσφατα το “γνωρίσατε” και σίγουρα θα έχετε πολλά πράγματα στο μυαλό σας. Όμως η γνωριμία του κατοικιδίου μας και του μωρού μας πρέπει να γίνει σωστά, μιας και θα είναι μια φιλία ζωής η μεταξύ τους σχέση.

Πριν τη συνάντηση με το μωρό

Πριν χαιρετήσετε το σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι έχει ήδη περπατήσει ή ασκηθεί. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα αντιδράσει υπερβολικά ή με πολλή ενέργεια όταν θα έρθει η ώρα να γίνουν οι συστάσεις.

Χαιρετήστε το σκύλο σας χωρίς να κρατάτε το μωρό στην αρχή. Καλό θα ήταν να υπάρχει και ένα τρίτο άτομο που θα κρατάει το μωρό, όσο εσείς και ο σύντροφός σας μπαίνετε στο σπίτι και χαιρετάτε το σκύλο σας για πρώτη φορά μετά τον ερχομό του μωρού. Αφήστε τον να σας υποδεχτεί με χαρά και ενθουσιασμό.

Στη συνέχεια, και πριν του συστήσετε το μωρό, “ρυθμίστε” την ενέργειά του με κάποια κόλπα που πιθανώς ξέρει να κάνει, ή δώστε του εντολές για να τις εκτελέσει, π.χ. πείτε του να κάτσει, να αφήσει το παιχνίδι του, ανταμείβοντάς τον. Έτσι θα είναι υπάκουος και θα εστιάσει σε εσάς και στο τι θα του ζητήσετε.

Η μεγάλη στιγμή!

Κρατήστε το μωρό στο κατάλληλο ύψος, ώστε ο σκύλος να μπορεί να μυρίσει και να γλύψει τα ποδαράκια του μωρού, αλλά να μην έχει πρόσβαση στο προσωπό του. Αποφύγετε την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή έως ότου το σκυλί συνηθίσει την παρουσία του μωρού.

Χρόνος με το μωρό = Χρόνος για διασκέδαση! Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα πολλά και νέα συναρπαστικά παιχνίδια ή λιχουδιές στο χέρι σας κάθε φορά που βρίσκετε ο σκύλος σε αλληλεπίδραση με το μωρό. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια θετική σχέση μεταξύ τους, από την πρώτη κιόλας μέρα.

Θυμηθείτε, ότι ο σκύλος σας θα πρέπει πάντα να αισθάνεται ότι συμμετέχει στο χρόνο που αφιερώνετε στο μωρό σας. Αν τον κλειδώνετε έξω κάθε φορά που θέλετε να ασχοληθείτε με το μωρό σας, τότε ο σκύλος θα αρχίσει να νιώθει δυσαρέσκεια και θα θεωρήσει ότι για τη δυσαρέσκειά του αυτή ευθύνεται το μωρό.

Αν έχετε ανησυχίες σχετικά με το πώς θα αντιδράσει ο σκύλος σας με το μωρό σας, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να ασχολείστε με το σκύλο και την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες, τόσο το καλύτερο.

    ▼ Πηγη ▼

Qui me amat, amet et canem meum

Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ”