Ανεξέλεγκτο ουρλιαχτό/γάβγισμα από φόβο και άγχος

Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός καθώς επίσης και το περιβάλλον που ζει. Έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις πριν διαπιστώσουμε ότι ο φιλαράκος μας δεν φέρεται «σωστά»;
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την αναζήτηση πριν ανοίξετε θέμα. μπορεί να υπάρχει.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Cylix
Puppy
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 24 Σεπ 2016, 04:05
Όνομα: Μαρία
Gender:

Ανεξέλεγκτο γάβγισμα/ουρλιαχτό από φόβο και άγχος (SOS)

Δημοσίευση από Cylix » 24 Σεπ 2016, 17:40

Γεια σας! Με λένε Μαρία και ήθελα να αναφέρω ένα πρόβλημα που έχει το σκυλί της οικογένειάς μας και μας έχει φτάσει σχεδόν στο αδιέξοδο. Θα σας αναφέρω κάθε λεπτομέρεια του προβλήματος, καθώς και πως το αντιμετωπίσαμε ως ώρας, προκειμένου κάποιος που ξέρει ή έχει κάποια συμβουλή αντιμετώπισης να βοηθήσει. Συγχωρέστε με αν μακρηγορώ, αλλά ειλικρινά ψάχνω μια λύση, γιατί υποφέρει και μαζί της υποφέρουμε και εμείς.

Λοιπόν...
Από πέρσι τον Ιούνιο η αδερφή μου έφερε σπίτι ένα 2 μηνών θηλυκό σκυλάκι Γκριφόν με μίξη κάποια άλλη ράτσα από ένα pet shop στην Πάτρα. (Η κυρία που είχε το pet shop της είχε πει ότι είναι Μαλτεζάκι - Κανίς όμως στην πορεία ανακαλύψαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε Μαλτεζάκι, καθώς είναι μεγαλόσωμη για την συγκεκριμένη ράτσα, και πως αν ήταν κάτι σίγουρα, είναι Γκριφόν. Αυτό πιστοποιήθηκε και από γιατρό αλλά και από έμπειρους ιδιοκτήτες Γκριφόν που γνωρίζουμε.) Είναι φιλικό και παιχνιδιάρικο, δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα και του φερόμασταν με αγάπη και στοργή, μαθαίνοντας το να φέρεται σωστά όταν έκανε λάθος με μονολεκτικές εντολές (ποτέ χτυπήματα) και επιβράβευση. Όταν μεγάλωσε λίγο, μόλις έγινε 3 μηνών, την μάθαμε να κοιμάται στην αυλή, καθώς δεν μπορούσαμε να την έχουμε μέσα στο σπίτι. Συνήθισε εντός μερικών ημερών. Μες στην ημέρα, την αφήνουμε να μπαίνει μέσα και βγαίνει έξω με την θέλησή της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν την έχουμε δεμένη. Γενικά, είναι ένα πολύ νορμάλ σκυλάκι, με κάποτε πολύ νορμάλ συχνότητα γαβγίσματος.

Ωστόσο, όταν έφτασε 8-9 μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2015, ξεκίνησε μια πάρα πολύ περίεργη συμπεριφορά, η οποία ακόμα ταλαιπωρεί την ίδια και εμάς, αλλά, ακόμα χειρότερα, ταλαιπωρεί και τους γείτονες. (δυστυχώς, φοβόμαστε το ενδεχόμενο να της πετάξει κάποιος άκαρδος φόλα λόγω της ενόχλησης που προκαλεί).

Η συμπεριφορά αυτή έχει περάσει από διάφορα στάδια.

Την πρώτη φορά που το έκανε ήταν βράδυ, ξεκίνησε με ένα ουρλιαχτό, σαν αυτό των λύκων, και μετά έγινε ακόμα πιο δυνατό το ουρλιαχτό και μετά εξελίχθηκε σε πάρα πολύ δυνατό ανεξέλεγκτο γάβγισμα και ουρλιαχτό μαζί. Διήρκεσε για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σαν να πόναγε ή να είχε πανικοβληθεί. Καθόταν ακριβώς κολλητά στην εξώπορτα του σπιτιού και βγήκαμε έξω να δούμε τι συνέβη. Προσπαθήσαμε εγώ και η αδερφή μου να την ηρεμήσουμε με χάδια και με λέξεις, αλλά ήταν σαν να μην μας άκουγε καν, σαν να μην ήταν εκεί το μυαλό της. Μάλιστα όταν την ακουμπήσαμε, ήθελε να φύγει. (δεν δάγκωσε, ούτε επιτέθηκε) Όταν κουνήθηκε και συνέχισε να το κάνει πιο μακριά, είδαμε ότι είχε ουρήσει στο σημείο που καθόταν πριν. Ήταν εκτός ελέγχου. Το περίεργο είναι ότι μόλις σταμάτησε, ήταν σαν να μην είχε γίνει απολύτως τίποτα. Μας είδε και ήρθε με ελαφρώς κουνιστή ουρά να μας κάνει χαρές, κάτι που μας ξάφνιασε ιδιαίτερα. Την ελέγξαμε για τυχόν τραυματισμό, αλλά τίποτα. Την βάλαμε μέσα στο σπίτι να κοιμηθεί μαζί μας εκείνο το βράδυ, αφού υποθέσαμε ότι θα είδε κάποιον/κάτι ή θα άκουσε κάποιον ήχο και θα φοβήθηκε. Δεν το ξανάκανε για πολλές εβδομάδες.

Όταν το ξαναέκανε, ήταν μέρα μεσημέρι και κοιμόταν στην κουζίνα ενώ μαγείρευα. Εκείνη την ώρα, περπάταγα μέσα στην κουζίνα και σκόνταψα στο πόδι της καρέκλας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας καθόλου δυνατός ήχος, ένα τρίξιμο. Εκείνη ξύπνησε, σήκωσε τα αυτιά και το κεφάλι σχεδόν τρομαγμένη και σηκώθηκε με την ουρά στα σκέλια. Περπάτησε νωχελικά προς την έξοδο και με κοίταγε για να πάει έξω και εκεί ξαφνικά το έκανε! Με τον ίδιο τρόπο! Ήθελε πολύ να βγει έξω και κατούρησε ενώ ήταν ακόμα μέσα στο σπίτι. Ουρλιαχτό και γάβγισμα χωρίς έλεγχο! Της άνοιξα την πόρτα να δω που θα πάει και βγήκε τρέχοντας έξω (σαν να την κυνηγούσαν) και χώθηκε μεσ'το σπιτάκι της χωρίς να σταματήσει καθόλου μέχρι να φτάσει και το συνέχισε ενώ ήταν όρθια μέσα στο σπίτι της. Και αυτό περίπου 30 δευτερόλεπτα πήρε.

Η συμπεριφορά επιδεινώθηκε πολύ τους επόμενους 2 μήνες (σταμάτησε ωστόσο να ουρεί όταν το κάνει) με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες κρίσεις να γίνουν καθημερινές και με μεγάλη συχνότητα μέσα στην ημέρα. Σκεφτείτε ότι κάθε φορά που γαβγίζει λίγο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε πανικόβλητο γάβγισμα/ουρλιαχτό διαρκείας σαν τα παραπάνω που περιέγραψα. Μπορεί να γαβγίσει σε κάποιον που περνάει απέξω δύο-τρεις φορές και τσουπ! Παθαίνει αυτήν την κρίση. Σε αυτό το διάστημα είχαμε ψάξει για πληροφορίες του τι μπορεί να είναι χωρίς να βρούμε τίποτα. (Νομίζω ότι η πιο ταιριαστή διαταραχή που είχα βρει ήταν η σχιζοφρένεια, ωστόσο περιέχει επιθετικότητα και δάγκωμα, κάτι που δεν κάνει σε καμία περίπτωση, οπότε την απέρριψα.) Δυστυχώς, είχαμε καταλήξει να κάνουμε και δικές μας υποθέσεις για ένα διάστημα, όπως ότι θέλει να επιβληθεί και ότι είμασταν πολύ επιεικείς μαζί της, αλλά τελικά δεν είναι έτσι... Ο πατέρας μου είχε δοκιμάσει να την χτυπήσει λίγο με μια εφημερίδα ενώ πάθαινε την κρίση ή μετά, αλλά δεν έδωσε βάση και μάλιστα πανικοβλήθηκε πιο πολύ, οπότε δεν το ξαναεπιχείρησε ποτέ.

Την πήγαμε στο γιατρό την προηγούμενη εβδομάδα, εν τέλει, και του δείξαμε και ένα βίντεο που τραβήξαμε μια μέρα καθ'όλη την διάρκεια της χρήσης. Μας είπε ότι είναι συμπεριφορά και όχι κάτι παθολογικό και μας έδωσε χάπια για διόρθωση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος και το στρες (τα Selgian 10mg). Εάν δείξει βελτίωση εντός 2 μηνών, θα συνεχίσουμε να τα παίρνουμε μέχρι να εξαλειφθεί η συμπεριφορά. Τα παίρνει εδώ και μια εβδομάδα και ευτυχώς έχει κάνει μια πρόοδο. (Εκεί που το έκανε 4-5 φορές την ημέρα, τώρα το κάνει 1-2 φορές το βράδυ μόνο, αν και χθες έτυχε να το κάνει 3 φορές μέσα σε μία ώρα τα ξημερώματα). Αλλά υπάρχει μια κάποια βελτίωση.

Επίσης, θέλω να αναφέρω ότι μετά από συνεχή επιτήρηση και παρατηρήσεις, συνειδητοποίησα ότι εξελίχθηκε όντως για πολύ αγχώδες και φοβισμένο σκυλάκι. Δυστυχώς, σε κάποια ερεθίσματα δεν έδινα βάση πριν κάτι μήνες, όμως τώρα μπορώ να τα αναγνωρίσω και πλέον ξέρω πότε φοβάται. Φοβάται να πλησιάσει φιλικούς ξένους και φίλους μου ακόμα και όταν της νεύουν, ενώ με τα σκυλιά είναι επιφυλακτική και σπάνια εμπιστεύεται. (πχ θέλει να μυρίζει, αλλά δεν θέλει να την μυρίζουν στο πισινό. αν επιμείνουν μπορεί να επιτεθεί. άλλες φορές παίζει.). Με τους ανθρώπους έχει κάποια βελτίωση, αλλά με τα σκυλιά δεν αλλάζει πολύ. Έχω ξεκινήσει να την πηγαίνω περισσότερες βόλτες με σκοπό σε πολυπληθή μέρη για να την βοηθήσω να κοινωνικοποιηθεί και να αντιμετωπίσει τους φόβους της. Όταν δείχνει θετική συμπεριφορά και ακούει την επιβραβεύω με λιχουδιές. Όταν φοβάται την βοηθάω να συνειδητοποιήσει ότι όλα είναι καλά, χωρίς να την πιέζω, μιλώντας της με ενθαρρυντικό τόνο. Ελπίζω αυτή η στάση μαζί με τα αγχολυτικά να κάνουν κάτι...

Επειδή ειλικρινά θέλω και πρέπει να εξαλειφθεί αυτή η συμπεριφορά που έχει, δώστε μου κάποια τιπς για να την βοηθήσω με το άγχος και τους φόβους της. Θέλω να μάθω και γνώμες για το τι μπορεί να είναι και αν υπάρχει κάποιος που έχει αντιμετωπίσει σκυλάκια με αυτήν την συμπεριφορά στο παρελθόν. Επίσης, αν θέλετε κάποια άλλη πληροφορία που μπορεί να σας βοηθήσει, ρωτήστε με.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. sm:)

Άβαταρ μέλους

Morgan_A
Site Administrator
Δημοσιεύσεις: 15138
Εγγραφή: 13 Αύγ 2007, 01:56
Όνομα: Ισιδώρα
Τοποθεσία: Άνω Βούλα
Has thanked: 256 times
Been thanked: 395 times
Gender:
Επικοινωνία:

Re: Ανεξέλεγκτο γάβγισμα/ουρλιαχτό από φόβο και άγχος (SOS)

Δημοσίευση από Morgan_A » 25 Σεπ 2016, 22:35

Καλώς όρισες στην συντροφιά μας Μαρία! (bs)

Τα δικά μου κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, όταν ακούν τις καμπάνες της εκκλησίας που είναι δίπλα μας και πιστεύω ότι τα ενοχλεί ο ήχος τους, αφού όπως γνωρίζουμε τα σκυλιά είναι σε θέση να ακούν πολύ περισσότερες συχνότητες από αυτές που ακούμε εμείς και κάποιες μάλιστα τους είναι εξαιρετικά ενοχλητικές...

Μήπως και η δική σου η μικρούλα το κάνει αυτό, όταν ακούει κάτι που την ενοχλεί, αλλά που ίσως δεν το ακούτε εσείς, για δώσε περισσότερη προσοχή...
Τα ζώα δεν πρέπει να συγκρίνονται με τον άνθρωπο, γιατί ανήκουν σε άλλες σφαίρες ζωής...
Oφείλουμε να τα σεβόμαστε σαν συνοδοιπόρους, με τους οποίους βρεθήκαμε από κοινού πιασμένοι στο δίχτυ της αιώνιας δημιουργίας...

Εικόνα

Άβαταρ μέλους

Giorgis T
Forum Trainer
Δημοσιεύσεις: 131
Εγγραφή: 29 Μάιος 2015, 21:49
Όνομα: Giorgis
Has thanked: 16 times
Been thanked: 19 times

Re: Ανεξέλεγκτο ουρλιαχτό/γάβγισμα από φόβο και άγχος

Δημοσίευση από Giorgis T » 25 Σεπ 2016, 23:55

Πρώτα από όλα έχετε αγοράσει ένα σκυλάκι από puppy mils. Τα puppy mils είναι φάρμες που παράγουν σκυλιά κάτω από άθλιες συνθήκες. Σκυλιά που ζουν όλη τους τη ζωή μέσα σε κλουβιά, άρρωστα, χωρίς περίθαλψη, χωρίς επαρκή και κατάλληλο φαγητό, χωρίς βόλτες και κοινωνικοποίηση. Μια αναζήτηση στο google θα σας σοκάρει, από τις φωτογραφίες που θα δείτε. Εκείνο που φυσικά δεν γνωρίζατε, είναι ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσιάζονται σε τέτοια σκυλιά, κληρονομούνται στους απογόνους.
Ωστόσο δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το πρόβλημα αυτό είναι κληρονομικό. Στη περιγραφή σας αναφέρεστε ουσιαστικά από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα, ωστόσο είναι ορατά βασικά λάθη στην ανατροφή του. Ο εξοστρακισμός του έξω από το σπίτι είναι ένα από αυτά. Η ελλιπής κοινωνικοποίηση του επίσης. Σαφέστατα θα υπάρχουν και πολλά ακόμα.
Διαβάζοντας την περιγραφή του προβλήματος, παρατήρησα ότι αναφέρατε ένα περιστατικό που ξεκίνησε από κροτοφοβία. Υπήρχαν άραγε και άλλα τέτοια περιστατικά που πυροδότησαν αυτή τη συμπεριφορά; Και τι εννοείτε όταν γράφετε ότι ήσασταν πολύ επιεικείς μαζί της; Πώς διαφοροποιήθηκε η συμπεριφορά σας από πριν; Όσο για την απόπειρα χτυπήματος με εφημερίδα τη θεωρώ εντελώς λάθος και πραγματικά απαράδεκτη. Στο φόβο και το πανικό της προσθέσατε περισσότερο φόβο και πανικό.
Ας προχωρήσουμε τώρα στο θέμα του γιατρού. Έκανε κάποιες εξετάσεις και τι είδους; Και έχει άραγε εμπειρία από το συγκεκριμένο φάρμακο; Εδώ δε πρέπει να ξεχνάμε ότι γιατροί με εξειδίκευση στην συμπεριφορά στη χώρα μας είναι ελάχιστοι.
Από τη μεριά μου θα πρότεινα μια ριζική μεταστροφή της δικής σας συμπεριφοράς και της ζωής του σκύλου σας.

Πρώτα από όλα θεωρώ απαραίτητα ένα σκεύασμα φερομόνης για σκύλους και ένα ανθομοίαμα Μπαχ, Rescue Remedy, τα οποία θα το βοηθούσαν να νιώσει ασφάλεια και να μειωθεί το άγχος του. Και τα δύο δεν έχουν παρενέργειες και δεν απαιτούν συνταγογράφηση.

Δεύτερον, πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι και να κοιμάται σε crate.

Τρίτον, πρέπει άμεσα να κοινωνικοποιηθεί τόσο με ανθρώπους όσο και με σκύλους. Όμως οι βόλτες και τα ερεθίσματα και ο τρόπος που θα αποτυπωθούν στον εγκέφαλο του σκύλου ως θετικά ερεθίσματα, απατούν μια σταδιακή κλιμάκωση και όχι άμεση κορύφωση. Βόλτες σε πολυπληθή μέρη χωρίς την απαραίτητη προεργασία, θυμίζουν τη τεχνική «φοβάται τους ανθρώπους, το πάω κατευθείαν στη λαϊκή». Κατά τη γνώμη μου μια τέτοια αντιμετώπιση μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα.

Τέταρτον, άμεσα επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η κροτοφοβία και να επιδιώξετε την απασχόληση του με τα κατάλληλα παιχνίδια.

Τέλος, θα πρότεινα να συνεργαστείτε άμεσα με έναν πιστοποιημένο θετικό εκπαιδευτή, προκειμένου να κατορθώσετε να επιλύσετε το πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
ΥΓ. : Η θεωρία της κυριαρχίας και της επιβολής έχει καταρριφθεί από χρόνια.
L. David Mech, "Alpha Status, Dominance and Division of Labor in Wolf Packs" και "Leadership in Wolf, Canis Lupus, Packs"
Γιώργης Ταξιδευτής

Άβαταρ μέλους

Topic author
Cylix
Puppy
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 24 Σεπ 2016, 04:05
Όνομα: Μαρία
Gender:

Re: Ανεξέλεγκτο γάβγισμα/ουρλιαχτό από φόβο και άγχος (SOS)

Δημοσίευση από Cylix » 26 Σεπ 2016, 20:00

Morgan_A έγραψε:Καλώς όρισες στην συντροφιά μας Μαρία! (bs)

Τα δικά μου κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, όταν ακούν τις καμπάνες της εκκλησίας που είναι δίπλα μας και πιστεύω ότι τα ενοχλεί ο ήχος τους, αφού όπως γνωρίζουμε τα σκυλιά είναι σε θέση να ακούν πολύ περισσότερες συχνότητες από αυτές που ακούμε εμείς και κάποιες μάλιστα τους είναι εξαιρετικά ενοχλητικές...

Μήπως και η δική σου η μικρούλα το κάνει αυτό, όταν ακούει κάτι που την ενοχλεί, αλλά που ίσως δεν το ακούτε εσείς, για δώσε περισσότερη προσοχή...
Ευχαριστώ πολύ για το καλοσώρισμα και την απάντηση!

Ήταν από τους πρώτους λόγους που παρατήρησαμε ότι το έκανε. Στις αρχές το έκανε κυρίως όταν άκουγε επιταχυνόμενα μηχανάκια, αυτοκίνητα και γενικά ΠΑΡΑ πολύ δυνατούς ήχους. Άλλες φορές ακόμα και το να περπατήσουμε στο ίδιο δωμάτιο που κοιμόταν, την ξυπνούσε και την τάραζε με αποτέλεσμα να πάθει αυτήν την κρίση. Ωστόσο, στην πορεία συνήθισε τους δυνατούς ήχους και τώρα όποτε ακούει γενικά ήχους, απλά σηκώνει έκπληκτη το κεφάλι και ξανακάθεται. Οπότε ενώ η κροτοφοβία ήταν ένας απ'τους λόγους, αμφιβάλλω αν συνεχίζει να είναι, διότι πλέον το κάνει και μέσα στην απόλυτη ησυχία και ειδικά το βράδυ... Και δεν νομίζω να είναι κάτι που δεν μπορούμε να ακούσουμε, διότι αυτή η κρίση έχει συμβεί (σπάνια ωστόσο) και υπό άλλες συνθήκες εκτός σπιτιού, ακόμα και στο κτηνιατρείο.

Άβαταρ μέλους

filipoukos
Akita
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 23 Μαρ 2012, 15:40
Όνομα: anna maria
Been thanked: 1 time

Ανεξέλεγκτο ουρλιαχτό/γάβγισμα από φόβο και άγχος

Δημοσίευση από filipoukos » 10 Μάιος 2017, 23:41

Giorgis T έγραψε:
25 Σεπ 2016, 23:55

Πρώτα από όλα θεωρώ απαραίτητα ένα σκεύασμα φερομόνης για σκύλους και ένα ανθομοίαμα Μπαχ, Rescue Remedy, τα οποία θα το βοηθούσαν να νιώσει ασφάλεια και να μειωθεί το άγχος του. Και τα δύο δεν έχουν παρενέργειες και δεν απαιτούν συνταγογράφηση.
θα μπορούσατε μήπως να μου δώσετε παραπάνω πληροφορίες και να μου εξηγήσετε σε τι ωφελούν και από πού προμηθευόμαστε τέτοια σκευάσματα? έχει ο σκυλάκος μου τρελό άγχος αποχωρισμού και είμαι διατεθειμένη να δοκιμάσω τα παντα!!!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του σκύλου μας!”