Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Ένα μεγάλο κεφάλαιο....
Είναι άραγε τόσο δύσκολο να τα προστατέψουμε;
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στο χώρο αυτό συζητάμε για το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων γενικά. Δεν είναι χώρος αγγελιών.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
iris_aka_kika
Club Member
Δημοσιεύσεις: 3529
Εγγραφή: 23 Ιουν 2013, 21:27
Όνομα: Φρύνη
Been thanked: 7 times
Gender:

Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Δημοσίευση από iris_aka_kika » 24 Νοέμ 2015, 19:25

Με αριθμό που αγγίζει πλέον τα 3 εκατομμύρια αδέσποτα πανελλαδικά και με εικόνες φρίκης να φθάνουν καθημερινά στις οθόνες και τα μάτια μας αναρωτιέται κανείς αν όλη αυτή η κατάσταση θα λάβει ποτέ τέλος.

Στο Dogs' Voice έχουμε αφιερώσει τη δράση, το σκοπό και όλους τους λόγους ύπαρξης μας στο να μειώσουμε τον πληθυσμό αδέσποτων σκύλων και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τις υπεύθυνες υιοθεσίες με ένα θετικό τρόπο, ως πράξεις αγάπης και όχι οίκτου. Άλλωστε οι ημίαιμοι σκύλοι ή οι σκύλοι του καταφυγίου είναι ιδιαίτεροι και μοναδικοί και αυτό το πιστευούμε απόλυτα.

Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα που δεν θα υπάρχουν αδέσποτα, οι νόμοι για αναπαραγωγή σκύλων θα εφαρμόζονται και όλοι θα μπορούν να αγοράζουν τον σκύλο της επιλογής τους ή να υιοθετούν το κουτάβι της φίλης ή του φίλου που με άδεια ζευγάρωσε τον σκύλο του.

Αυτές είναι οι 6 προτάσεις του Dogs' Voice για την ΑΜΕΣΗ μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα:

1. Πανελλαδικό πρόγραμμα στειρώσεων: Οι δήμοι της χώρας οφείλουν σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και σε συνεννόηση με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις να οργανώσουν κινητές μονάδες στειρώσεων θηλυκών σκύλων και να μεριμνήσουν για την φιλοξενία αυτών μέχρι την ανάρρωση τους. Αυτό γίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό στα αστικά κέντρα από τις φιλοζωικές της εκάστοτε περιοχής αλλά στην επαρχία υπάρχει πολύς δρόμος να καλυφθεί ακόμα. Το Dogs' Voice οργανώνει μια τέτοια πρωτοβουλία αλλά θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική αν οι Δήμοι διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο.

2. Έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα: Η στείρωση θηλυκού σκύλου είναι υποχρεωτική για όσους δεν έχουν μόνιμη ή προσωρινή άδεια εκτροφέα. Ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται. Οι κτηνίατροι θα πρέπει να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες να επιβλέπουν την τήρηση του νόμου και να επεμβαίνουν αναγκάζοντας τους πελάτες τους να τηρούν το νόμο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν τσιπάρει το σκύλο τους με υποχρεωτική αναφορά του κτηνιάτρου στον σύλλογο του. Το κομμάτι της καταγραφής και μηχανοργάνωσης του πληθυσμού σκύλων είναι απαραίτητο για την όποια δράση. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι θα πρέπει κατόπιν να αναπαράγονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μέσω του συστήματος τοποθέτησης μικροτσίπ να μπορεί να ελέγχεται η αναδοχή των κουταβιών.

3. Οργανωμένη δίωξη παράνομων εκτροφείων: Ή αλλιώς Κουτάβια ράτσας μόνο από νόμιμα αδειοδοτημένους εκτροφείς. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρέπει να οργανώνει με διαφορετικό τρόπο καταγγελίες παράνομης εκτροφής και η αστυνομία οφείλει να επεμβαίνει και να βεβαιώνει αντίστοιχα πρόστιμα. Θυμίζουμε ότι παράνομη εκτροφή συνιστά και το να ζευγαρώσουν 2 ιδιώτες σκύλους ράτσας αναπαράγοντας κουτάβια προς πώληση. Το Dogs' Voice οργανώνει ομάδα δίωξης παράνομης εκτροφής και κακοποιήσης και ευελπιστεί μέσα στο 2016 να καταγγείλει πάνω από 600 περιστατικά για τα οποία ήδη συλλέγει στοιχεία.

4. Υπεύθυνες υιοθεσίες: Οι αδέσποτοι σκύλοι πρέπει να γίνουν πρωταγωνιστές. Διάφοροι φορείς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Από μια διαφήμιση που δεν χρησιμοποιήσε σκύλο ράτσας αλλά κάποιον σκύλο καταφυγίου, από ανθρώπους που εξηγούν πόσο σημαντικό είναι να υιοθετούμε και τυγχάνουν απήχησης και τέλος από την προσέγγιση της προώθησης υιοθεσιών ως πράξεων αγάπης και όχι οίκτου.

5. Εφαρμογή του νόμου σε περιστατικά κακοποιήσης ζώου: Μηδενική ανοχή και μηδενική ατιμωρησία. Όποιος κακοποιεί ενεργητικά ή παθητικά ζώο θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη και να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου.

6. Φιλοζωικά προγράμματα σε σχολεία: Προβλέπεται από τον νόμο, πλήν όμως δεν εφαρμόζεται ακόμα. Είναι ζήτημα της πολιτείας και μάλιστα σοβαρό να ενημερώσει παιδιά κάθε ηλικίας για το σεβασμό που οφείλουν να δείχνουν στα ζώα και κυρίως στην αστική πανίδα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί αν προσεγγίσουμε τη λύση του οργανωμένα και συλλογικά.

Η ομάδα του Dogs' Voice

    ▼ Πηγη ▼

Qui me amat, amet et canem meum

Άβαταρ μέλους

vanavana
Dog Star ¤¤¤
Δημοσιεύσεις: 1788
Εγγραφή: 16 Μαρ 2015, 13:50
Όνομα: Vana
Τοποθεσία: Βόλος
Has thanked: 121 times
Been thanked: 91 times
Gender:

Re: Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Δημοσίευση από vanavana » 25 Νοέμ 2015, 14:40

Για τα προγράμματα στείρωσης θα σας πω τι μου είχαν πει δύο κτηνίατροι, σχετικά με τα προγράμματα στείρωσης του Βόλου- τώρα πια δεν υπάρχει τίποτα, μιλάμε για όταν υπήρχαν. Πολλοί συμβεβλημένοι κτηνίατροι έκαναν στειρώσεις σε οικόσιτα ζώα σε πολύ χαμηλές τιμές, πουλώντας τις υπηρεσίες τους σε ασύγκριτα ανταγωνιστικές τιμές. Τότε η στείρωση κόστιζε 150 ευρώ και σε αυτούς έδινες 50. Μετά παρουσίαζαν την επέμβαση ως στείρωση σε αδέσποτο και έπαιρναν και από το Δήμο χρήματα ως συμμετοχή στο πρόγραμμα. Με δυο λόγια πλούτισαν οι κτηνίατροι ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς που δήθεν έλαβαν μέρος στην ενέργεια. Προφανώς υπήρχαν και συνέργειες στο Δήμο. Αν ισχύει αυτό, τότε δε νομίζω να συνέβαινε μόνο στο Βόλο αυτή η απατεωνιά. Ετσι εξηγείται γιατί ενώ στο παρελθόν δόθηκαν αρκετά χρήματα, εξακολουθούν οι πόλεις να πνίγονται από τα δύστυχα ζώα που δε βρίσκουν πουθενά ησυχία.

Άβαταρ μέλους

Topic author
iris_aka_kika
Club Member
Δημοσιεύσεις: 3529
Εγγραφή: 23 Ιουν 2013, 21:27
Όνομα: Φρύνη
Been thanked: 7 times
Gender:

Re: Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Δημοσίευση από iris_aka_kika » 25 Νοέμ 2015, 15:09

Δε μου κάνει καθόλου εντύπωση αυτό που μας λες Βάνα...Το έχω ακούσει άλλωστε και για άλλους δήμους..

Και εδώ υπάρχουν αρκετοί που πλασάρουν τον σκύλο τους σαν αδέσποτο για να έχουν καλύτερες τιμές...Μέχρι και τροφές ζητάνε...Μιλάω για ανθρώπους που δεν δυσκολεύονται οικονομικά..
Qui me amat, amet et canem meum

Άβαταρ μέλους

dogor
Beagle
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 23 Αύγ 2017, 18:14
Όνομα: giannis
Been thanked: 9 times

Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Δημοσίευση από dogor » 23 Οκτ 2017, 20:19

Κλασικα ο εξυπνος ελληνας που προσπαθει να βγαλει απο παντου....Παντως και σε περιοχες που οντως τα περισσοτερα αδεσποτα ειναι εμβολιασμενα συνεχεια παρατηρουντε καινουρια...Επομενως για μενα προφανως πρωτιστο προβλημα ειναι η παιδεια....Θυμαμαι ειχαμε παει με την συντροφο μου ενα ταξιδακι στο Αμστερνταμ με την WorldVentures και συζητουσαμε ποσο ομορφο ειναι που ειναι οι δρομοι αδειοι απο αδεσποτα...Που βλεπαμε ολο το κοσμο να κυκλοφορει με σκυλους και πραγματικα να τους σεβεται (οπως και να σεβεται τους συνανθρωπους,ουτε εναν δεν ειδαμε για πλακα να αφηνει τα κοπρανα του σκυλου κατω....Εδω στην επαρχεια ειναι μεγαλο προβλημα αυτο)

Άβαταρ μέλους

Μυρτώ
Club Member
Δημοσιεύσεις: 829
Εγγραφή: 28 Νοέμ 2015, 23:00
Όνομα: Παρασκευή
Τοποθεσία: Γέρακας
Has thanked: 400 times
Been thanked: 169 times
Gender:

Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Δημοσίευση από Μυρτώ » 24 Οκτ 2017, 11:19

dogor έγραψε:
23 Οκτ 2017, 20:19
Κλασικα ο εξυπνος ελληνας που προσπαθει να βγαλει απο παντου....
Κλασικά ο ...''έξυπνος'' ή μάλλον κουτοπόνηρος Νεο-Ελληνάρας ...γιατί μ' αυτή την νοοτροπία και με τέτοιες συμπεριφορές (καφρο-λαμογιο-παρτακισμός παντού, σε όλους τους τομείς, στη δουλειά, στις συναλλαγές, σε κάθε συναναστροφή, στον δρόμο, στην γειτονιά, παντού...) φτάσαμε ως εδώ κι ας μην ψάχνουμε αλλού τις αιτίες γι' αυτήν την παρατεταμέεενη κρισάρα στο πηγάδι δίχως πάτο ...βρώμησε και σάπισε το ψάρι από το κεφάλι μέχρι και την ουρά κι ούτε βάζουμε μυαλό... πάντα μας φταίνε οι ''άλλοι'', εμείς ποτέ... Η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και αν δεν επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό μας σύστημα, πρώτα ατομικά ως συνειδητή προσωπική στάση ζωής και έπειτα συνολικά ως κοινωνία, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας... ούτε για τα αδέσποτα αλλά ούτε για μας, ούτε για τα παιδιά μας ούτε για τα εγγόνια μας... Ναι, πράγματι είναι θέμα παιδείας... αλλά ...ποιος στο διάβολο θα την σχεδιάσει αυτήν την παιδεία που χρειαζόμαστε για να βγούμε από το τέλμα;;; Αφού τους απανταχού ''έντιμους'', αυτούς που επιμένουν να ζουν (στην πράξη, όχι στα λόγια) με ένα αξιακό σύστημα φιλότιμου, αλληλοσεβασμού και ενσυναίσθησης (=συναισθηματική ταύτιση και κατανόηση της ψυχικής κατάστασης, της θέσης, των σκέψεων, της συμπεριφοράς και των κινήτρων του άλλου), ακόμα κι αν θέλουν να ασχοληθούν με τα ''κοινά'' και να προσφέρουν, το ''σύστημα'' τους ξερνάει ως ''ξένο σώμα'' ή... αν δεν έχουν πολύυυ γερές αντιστάσεις, τους αλλοτριώνει και τους κάνει σαν τα μούτρα του. Γι' αυτό δεν αναζητώ πια τη ''λύση'' στην ''επίσημη σωστή παιδεία'', αλλά στην ''αυτο-παίδευση'', στην ατομική ευθύνη και στην ενσυνείδητα ''έντιμη'' στάση ζωής με κάθε κόστος.

Συγγνώμη για το off topic :rry
''...τό νοῦ σας : ἀπό μᾶς ἡ ἄνοιξη ἐξαρτᾶται.
Νά ξαναδώσουμε στά πόδια μας τό χῶμα. Τό πράσινο στό πράσινο τόν ἄνθρωπο τοῦ Νεάντερταλ στόν ἄνθρωπο τοῦ Νεάντερταλ. Δέν ὠφελοῦν πιά οἱ μυῶνες
θέλει ἀγάπη θηριώδη
θέλει πήδημα τίγρισσας μές στίς ἰδέες...''

Άβαταρ μέλους

dogo1
Bullmastiff
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Αύγ 2016, 18:22
Has thanked: 84 times
Been thanked: 33 times
Gender:

Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Δημοσίευση από dogo1 » 19 Ιούλ 2018, 23:21

θελει ευελικτη,και εξυπνη πολιτικη,αλλιως το θεμα θα διαιωνιζεται.κοιτα για παραδειγμα,πως φερονται σε εμας,που εχουμε υιοθετησει καποια ζωα,και λειτουργουμε συμφωνα με το νομο.μας φακελωσανε και ετοιμαζονται να μας φορολογησουν.νομιζουν πως ειμαστε γραφικοι,γιατι μας διακατεχει αυτη η ευαισθησια!μας σνομπαρουν ακομα και οι ιδιοκτητες των"καθαροαιμων",χωρις να υπολογιζουν ποσα χρηματα εχουμε χαλασει,για να γιατρεψουμε ενα ζωο,και οτι ειναι επιλογη μας,να μοιραζομαστε τη ζωη μας με αυτη τη φατσα!κανονικα θα πρεπει μεχρι να λυθει το προβλημα,η εμπορια,η διακινηση,και η αναπαραγωγη των καθαροαιμων,προτου καταληξουν και αυτα αδεσποτα!θελεις σκυλο?να υιοθετησεις αδεσποτο!αυτη ειναι η αποψη μου,και συγνωμη αν ενοχλησα καποιους

Άβαταρ μέλους

Morgan_A
Site Administrator
Δημοσιεύσεις: 15147
Εγγραφή: 13 Αύγ 2007, 01:56
Όνομα: Ισιδώρα
Τοποθεσία: Άνω Βούλα
Has thanked: 256 times
Been thanked: 396 times
Gender:
Επικοινωνία:

Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Δημοσίευση από Morgan_A » 08 Αύγ 2018, 16:08

Εγώ θα πρότεινα αλλά ποιος ακούει εμένα βέβαια, δεν έχει όμως σημασία συζήτηση κάνουμε..., ότι όχι μόνο δεν θα έπρεπε να σκεφτούν να φορολογήσουν τον ανάδοχο κάθε κατοικίδιου ζώου (γιατί αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσει και άλλες εγκαταλείψεις...), αλλά λόγω του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει με αδέσποτα προκειμένου να μειωθεί, να δώσουν και δελεαστικά κίνητρα για να υιοθετεί ο κόσμος. anw:

Για παράδειγμα να απαλλάσσουν από τα δημοτικά τέλη όποιον υιοθετεί ένα αδέσποτο ζωάκι, να δώσουν μια μικρή φορολογική απαλλαγή επίσης, αφού αναλαμβάνει κάποιος να πάρει υπό την προστασία του και να φροντίζει ένα αδύναμο για εργασία και για οικονομική προσφορά πλάσμα, άλλωστε το ζωάκι είναι ένα μωρό που δεν μεγαλώνει ποτέ... και ίσως και πολλά ακόμα, αλλά που...?? Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την χώρα μας!!!
Τα ζώα δεν πρέπει να συγκρίνονται με τον άνθρωπο, γιατί ανήκουν σε άλλες σφαίρες ζωής...
Oφείλουμε να τα σεβόμαστε σαν συνοδοιπόρους, με τους οποίους βρεθήκαμε από κοινού πιασμένοι στο δίχτυ της αιώνιας δημιουργίας...

Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΔΕΣΠΟΤΑ”