Πριν την επιλογή σκύλου!

Ποια ράτσα σου αρέσει, ή ποια ταιριάζει στο χαρακτήρα σου και στον τρόπο που ζεις; Αρσενικό ή θηλυκό; Γιατί θέλεις σκύλο;
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Μην σας περάσει από το μυαλό ότι αγοράζοντας ένα σκύλο από pet shop ή από ιδιώτη που δεν είναι εκτροφέας το σώσατε!!
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!! Απλά βοηθάτε στη διαιώνιση του προβλήματος που λέγεται Puppy Mill
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jamsies
Old Member
Δημοσιεύσεις: 3671
Εγγραφή: 26 Φεβ 2010, 13:55
Όνομα: Εύη.
Τοποθεσία: Αθηνα
Gender:

Πριν την επιλογή σκύλου!

Δημοσίευση από Jamsies » 18 Σεπ 2012, 14:55

Εικόνα
Το να είσαι "σκυλογονιός" είναι μια απο τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής, παρ' όλα αυτά όμως δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρεις μ' ελαφριά καρδιά.
Το να έχεις ένα ζώο είναι παρόμοιο με το να έχεις ένα παιδί, έχει ευθύνες και δεσμεύσεις. Πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε έναν τετράποδο σύντροφο διαβάστε αυτόν τον "οδηγό" για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας αλλά και για να σας βοηθήσει να λάβετε τις σωστές αποφάσεις!

Είστε έτοιμοι για τις ευθύνες?

Ρωτήστε τον εαυτό σας τα παρακάτω και απαντήστε ειλικρινά. Αξιολογήστε την τρέχουσα κατάσταση της ζωής σας για να δείτε αν όντως μπορείτε να παρέχετε τα απαραίτητα σε έναν σκύλο.
  1. Είναι το σπίτι σας αρκετά μεγάλο? Κανένα σκυλί δεν θα πρέπει να ζει περιορισμένο σε πολύ μικρό χώρο η σε ένα crate το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
  2. Έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να παρέχετε στον σκύλο την προσοχή που χρειάζεται? Πάνω απο 8 ώρες μόνος του δεν είναι επιθυμητό για κανέναν σκύλο.
  3. Θα έχετε την θέληση και την δυνατότητα να παρέχετε την απαραίτητη εξάσκηση στον σκύλο καθημερινά? Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται περίπου μια ώρα την ημέρα.
  4. Τα άλλα μέλη της οικογένειας, δίποδα και τετράποδα, συμφωνούν μ' αυτή σας την απόφαση? Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αλλεργίες καιφοβίες, καθώς και τον χαρακτήρα και την κατάσταση της υγείας του ζώου που έχετε ήδη σπίτι, αν υπάρχει.
  5. Είστε διατεθημένοι να παρέχετε σπίτι, τροφή και ιατρική φροντίδα στο ζώο για όλο το υπόλοιπο της ζωής του? Το σκλυί δεν είναι αντικείμενο μιας χρήσης, είναι δια βίου δέσμευση!
  6. Είστε διατεθημένοι να πληρώσετε για ετήσιες εξετάσεις, στείρωση, εμβόλια, αποπαρασίτωση, τυχόν επείγοντα περιστατικά, τροφή καλής ποιότητας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί?
  7. Είστε έτοιμοι να χειριστείτε τα προβλήματα που έρχονται μαζί με την κατοχή ενος ζώου? Γαύγισμα, "ατυχήματα" στο σπίτι, καταστροφή επίπλων κλπ. Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να συμβούν αλλά κανένας σκύλος δεν είναι τέλειος!
  8. Είστε πρόθυμοι ν' αφιερώσετε χρόνο σε μόνιμη βάση για να βοηθήσετε το σκυλί σας να είναι υπάκουο, κοινωνικοποιημένο και με καλούς τρόπους? Ένα τέτοιο σκυλί είναι πολύ πιο εύκολο να το χειριστείτε έξω ανάμεσα στον κόσμο.
Γιατί θέλετε σκύλο?

Εφόσον σκέφτεστε να τον αποκτήσετε αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την σωστή ράτσα και μέγεθος. Θέλετε το σκυλί να παίζει με τα μικρής ηλικίας παιδιά σας? Θέλετε απλά μια παρέα, έναν σκύλο του καναπέ για χάδια ή έναν σύντροφο για τον καθημερινό σας περίπατο? Ο σκύλος θα έχει κάποια εργασία: σκύλος-θεραπείας, φύλακας, κυνηγόσκυλο, τσοπανόσκυλο? Θέλετε έναν σκύλο να σας κάνει παρέα στο τρέξιμο? Λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προσδοκίες σας όταν επιλέγετε σκύλο, μην βασίζεστε μόνο στην εμφάνιση!

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος σκύλου.
Πριν την επιλογή πρέπει να σκεφτείτε ποιό μέγεθος θα ήταν το κατάλληλο. Ένα πολύ μικρόσωμο σκυλί δεν θα είναι ασφαλές αν υπάρχουν μικρά παιδιά γιατί μπορεί να τραυματιστεί πάνω στο παιχνίδι. Επίσης τα πολύ μικρού μεγέθους σκυλιά μπλέκονται εύκολα στα πόδια σας και αυτό δεν είναι επιθυμητό σε ένα πολυάσχολο και με πολύ κόσμο σπίτι. Τα μικρόσωμα σκυλιά είναι κατάλληλα για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ή μια μικρή ήσυχη οικογένεια που ψάχνει για ένα σκυλάκι. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για κάποιον που ζει σε μικρό διαμέρισμα και δεν έχει χώρο για μεγαλύτερου μεγέθους σκύλο.

Μεγαλόσωμες φυλές δεν είναι κατάλληλες για ηλικιωμένους ή ανθρώπους που δεν έχουν την απαραίτητη σωματική δύναμη για να χειριστούν τη δύναμη του σκύλου. Είναι επίσης ακατάλληλα για πολύ μικρά διαμερίσματα αλλά κατάλληλα για παιδιά. Είναι πιο ανθεκτικά και κατά συνέπεια πιο υπομονετικά. Το βασικό που πρέπει να θυμάστε όμως είναι ότι όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του σκύλου τόσο πιο πολύ κοστίζει και η συντήρησή του...τα πάντα είναι πιο ακριβά, κτηνίατροι, παιχνίδια, τροφή.

Επιλέγοντας την σωστή ράτσα σκύλου.
Εάν έχετε μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία στο μυαλό σας καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα για τις διάφορες φυλές στο AKC (american kennel club). Ενώ το κάθε σκυλί είναι μοναδικό κι έχει τον δικό του χαρακτήρα, η φυλή θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το τι πρέπει να περιμένετε.

Αθλητική ομάδα (Sporting dogs): Σκυλιά αρκετά δραστήρια που απαιτούν τακτική άσκηση. Έξυπνα σκυλιά που είναι ιδανικά μέλη για μια οικογένεια. Τους αρέσουν τα διάφορα κυναθλήματα (πχ.agility)

Ομάδα λαγωνικών (Hound dogs): Eίναι διαφοροποιημένα σκυλιά και είναι δύσκολο να γενικεύσουμε. Επίσης απαιτούν αρκετή άσκηση και θεωρούνται ταλαντούχα, με κυνηγετικά ένστικτα.

Ομάδα εργασίας (Working dogs): Τα σκυλιά αυτά ειναι τα πιο γνωστά για θέσεις εργασίας όπως διάσωση, φύλαξη και τράβηγμα έλκηθρου. Είναι μεγαλόσωμα σκυλιά, έξυπνα κι εκπαιδεύονται εύκολα. Λόγω μεγέθους πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση υπακοής τους, έχουν ανάγκη από άσκηση αλλά και πνευματική εκτόνωση.

Ομάδα τεριέ (Terrier dogs): Eίναι γνωστά για την τόλμη τους και την νευρική συμπεριφορά τους. Τα τεριέ συχνά δεν τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια ζώα αλλά επειδή έχουν υψηλό επίπεδο ενέργειας είναι καλά για παιδιά. Πολλά από αυτά απαιτούν τακτική περιποίηση (grooming).

Toy dogs: Eίναι διάσημα γιατί είναι πραγματικά μικροσκοπικά! Όσο όμως τους λείπει σε μέγεθος πολλά το έχουν σε χαρακτήρα. Είναι ιδανικά για σπίτια χωρίς πολύ χώρο αλλά θέλει πολλή προσοχή η εκπαίδευσή τους για να μην τα κακομάθετε.

Τσοπανόσκυλα (Herding dogs): Aυτή η ομάδα είναι γνωστή γιατί κάνει αυτό ακριβώς που λέει τ' όνομά της...βοσκη. Αυτά τα
σκυλιά, αν ορισμένα είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, μπορούν να ανάλαβουν μεγάλα κοπάδια. Ορισμένα έχουν την τάση να φέρονται έτσι και σε μικρά παιδιά. Είναι πολύ καλοί σύντροφοι!

Μη αθλητική ομάδα (Non-sporting group): Όπως και για τα κυνηγόσκυλα περιέχει πολλές διαφορετικές φυλές και είναι δύσκολο να γενικεύσουμε.

Ένα σκυλί όμως δεν χρειάζεται να είναι αναγνωρισμένο από το AKC για να είναι ενα θαυμάσιο κατοικίδιο. Yπάρχουν αμέτρητα ημίαιμα που είναι εξίσου ξεχωριστά. Μπορεί να είναι μια "τυχαία" επιλογή επειδή δεν γνωρίζουμε από τι διασταυρώσεις προέρχονται αλλά τα περισσότερα έχουν έναν αξιολάτρευτο, μοναδικό συνδιασμό χαρακτηριστικών που δεν θα βρείτε σε καθαρόαιμα. Συχνά αυτά τα σκυλιά δεν εμφανίζουν τα προβλήματα υγείας που έχουν τα καθαρόαιμα από τα οποία προέρχονται.

Διαλέγοντας την σωστή ηλικία για τον σκύλο σας.
Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση σκεφτείτε ποιά ηλικία είναι κατάλληλη για εσάς και την οικογένειά σας.

Ένα κουτάβι είναι σίγουρα αξιολάτρευτο και είναι πολύ ιδιαίτερο το να το βλέπεις από μωρό μέχρι την ενηλικίωσή του. Μοιάζει λίγο με το να μεγαλώνεις ένα παιδί. Σας δίνεται η ευκαιρία να διαμορφώσετε την ζωή του σκύλου και να είστε κι εσείς υπεύθυνοι για το τελικό αποτέλεσμα. Μαζί όμως μ' αυτές τις χαρές έρχονται και πολλές απογοητεύσεις κι επιπλέον έξοδα. Είστε υπεύθυνοι για όλη την σειρά των εμβολιασμών, για την στείρωσή του, για την εκπαίδευση υπακοής και την εκμάθηση της τουαλέτας. Πέρα απ' όλα αυτά ας μην ξεχνάμε και τις αναπόφευκτες ζημιές, μάσημα, καταστροφές κι άγρυπνες νύχτες.

Υιοθετώντας ένα ενήλικο σκυλί έχετε την ευκαιρία να παρακάμψετε το στάδιο του κουταβιού. Συχνά τα ενήλικα σκυλιά είναι ήδη ως ένα βαθμό εκπαιδευμένα και δεν λερώνουν στο σπίτι συν ότι συνήθως έχουν ήδη στειρωθεί αν προέρχονται από καταφύγια. Όμως πρέπει να σκεφτείτε ότι ένα ενήλικο σκυλί ίσως έρθει με "αποσκευές", ίσως να έχει υποστεί κακομεταχείριση ή εγκατάλειψη.

Υιοθετώντας ένα μεγαλύτερης ηλικίας σκυλί αυτομάτως του προσφέρετε την σιγουριά και την ασφάλεια που χρειαάζεται. Είναι πολύ δύσκολο να βρουν σπίτι αυτά τα σκυλιά καθώς οι περισσότεροι προτιμούν ένα κουτάβι ή ένα ζώο πιο νεαρής ηλικίας. Είναι συνήθως πιο χαλαρά στην συμπεριφορά τους και δεν σταματούν ποτέ να σας δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους για το σπιτικό που τους προσφέρατε!

    ▼ Πηγη ▼


Άβαταρ μέλους

petp
Club Member
Δημοσιεύσεις: 302
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2015, 00:35
Όνομα: petros
Τοποθεσία: Νίκαια
Has thanked: 56 times
Been thanked: 24 times
Gender:

Πριν την επιλογή σκύλου!

Δημοσίευση από petp » 17 Απρ 2017, 23:19

επειδή μου άρεσε το θέμα...
και ίσως να μπορούσαμε να το εμπλουτίσουμε με απόψεις απορίες κλπ...
κάνω ένα update λοιπον...

Απάντηση

Επιστροφή στο “ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ Σκύλο..”