Tο σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού

Δικά σας Άρθρα που αφορούν το Σκύλο,
ή άλλα ενδιαφέροντα άρθρα που ίσως διαβάσατε κάπου αλλού.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
iris_aka_kika
Global Moderator
Δημοσιεύσεις: 3528
Εγγραφή: 23 Ιουν 2013, 21:27
Όνομα: Φρύνη
Been thanked: 5 times
Gender:

Tο σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού

Δημοσίευση από iris_aka_kika » 18 Νοέμ 2014, 16:10

Είναι πραγματικά πολύ αγχωτικό, να βλέπουμε το σκύλο μας να δυσκολεύεται να εισπνεύσει.
Πόσο επικίνδυνο είναι για το ζώο και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;

Ο ανάστροφος πταρμός είναι ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με τη μορφή επεισοδίων παροξυστικής, σύντομης,και θορυβώδους προσπάθειας για εισπνοή. Τα επεισόδια διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά, και κατά τη διάρκειά τους το σκυλάκι τεντώνει το λαιμό και τα μπροστινά του άκρα και κάνει απότομες προσπάθειες να εισπνεύσει, δίνοντας την εντύπωση ότι ασφυκτιά, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει δυσκολία να αναπνεύσει.


Ουσιαστικά, ο ανάστροφος πταρμός είναι ένα αντανακλαστικό που πυροδοτείται όταν διεγείρεται ο ρινοφαρυγγικός βλεννογόνος.

Πώς προκαλείται;

Συνήθως ο ανάστροφος πταρμός εκδηλώνεται περιστασιακά, σε σκύλους που είναι κατά τ’ άλλα υγιείς και που δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά, το επεισόδιο είναι δυνατόν να πυροδοτηθεί από μία απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, από το τράβηγμα του περιλαιμίου, ή όταν το σκυλάκι ενθουσιάζεται, ασκείται, τρώει ή πίνει νερό. Πολλές φορές το αίτιο που ενεργοποιεί το αντανακλαστικό δεν μπορεί να διαπιστωθεί.

Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναστρόφου πταρμού, ιδίως αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ανάμεσα στα επεισόδια, (όπως ρινικό έκκριμα, θορυβώδης αναπνοή, πταρμός, ξύσιμο της μουσούδας ή παραμόρφωση του προσώπου) ενδέχεται να σχετίζεται με νοσήματα των ρινικών κοιλοτήτων και του ρινοφάρυγγα, όπως η παρασίτωση των ρινικών κοιλοτήτων, τα ξένα σώματα, η αλλεργία ή η αντίδραση στην εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, η λοίμωξη των ρινικών κοιλοτήτων και του ρινοφάρυγγα, και τα νεοπλάσματα της περιοχής.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Για την αντιμετώπιση του ανάστροφου πταρμού, επειδή συνήθως δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, δεν απαιτείται η χορήγηση κάποιας ειδικής θεραπευτικής αγωγής. Αναφέρεται ότι η ήπια μάλαξη του λαιμού ή το κλείσιμο των ρουθουνιών για ένα – δύο δευτερόλεπτα κατά την εκδήλωση του αναστρόφου πταρμού, βοηθά να σταματήσει το επεισόδιο, ενώ ορισμένα ζώα αναποκρίνονται στην χορήγηση αντιισταμινικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Από την άλλη μεριά, αν ο ανάστροφος πταρμός εμφανίζεται συχνά ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, έχει σπουδαία σημασία το ζωάκι να εξεταστεί και να διερευνηθούν τυχόν πρωτογενή προβλήματα που ευθύνονται για τα συμπτώματά του.

Αντίδραση σε εμβόλια

Η εκδήλωση αναστρόφου πταρμού δεν αναφέρεται ως ενδεχόμενη ανεπιθύμητη αντίδραση μετά από τον εμβολιασμό ενός ζώου με αντιλυσσικό εμβόλιο.

Στην περίπτωση που ένα εμβόλιο χορηγείται ενδορρινικά, όπως γίνεται συχνά το εμβόλιο για τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου, είναι δυνατόν να προκύψει μετεμβολιακή αντίδραση με παροδική εκδήλωση συμπτωμάτων όπως πταρμός, ανάστροφος πταρμός, ρινικό ή οφθαλμικό έκκριμα και βήχας.

Δείτε ένα επεισόδιο ανάστροφου πταρμού.

    ▼ Πηγη ▼

Qui me amat, amet et canem meum

Αυτό το θέμα έχει 10 απαντήσεις

Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος για να δείτε τις υπόλοιπες απαντήσεις.


Εγγραφή Σύνδεση
 
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες