10 ανθρώπινες συμπεριφορές που στρεσσάρουν τον σκύλο

Δικά σας Άρθρα που αφορούν το Σκύλο,
ή άλλα ενδιαφέροντα άρθρα που ίσως διαβάσατε κάπου αλλού.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
iris_aka_kika
Club Member
Δημοσιεύσεις: 3529
Εγγραφή: 23 Ιουν 2013, 21:27
Όνομα: Φρύνη
Been thanked: 7 times
Gender:

10 ανθρώπινες συμπεριφορές που στρεσσάρουν τον σκύλο

Δημοσίευση από iris_aka_kika » 18 Δεκ 2015, 21:07

Ο σκύλος σας μπορεί να νιώσει στρες για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα, πολλά σκυλιά συνήθως αισθάνονται άγχος οταν είναι δεμένα με το λουρί και συναντούν άλλα σκυλιά , ειδικά εαν τα δεύτερα δεν ειναι δεμένα.

Αυτό οφείλεται στο οτι δεν μπορούν να χαιρετήσουν τον φίλο τους χρησιμοποιώντας , αποτελεσματικά και σωστά το σώμα τους(σήματα ηρεμίας).

Αυτό που δε συνειδητοποιούν οι άνθρωποι όμως ,είναι ο βαθμός στον οποίο εμείς οι ίδιοι προκαλούμε στρες στο σκύλο μας.Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα απο συνήθειες που προκαλούν στρες..κάποιοι απο αυτούς μπορεί να σας εκπλήξουν..


1) Τον τιμωρούμε γιατί φέρθηκε σαν...σκύλος!!
Ο πιστός σας σύντροφος είναι ενα πλάσμα οπορτουνιστικό και εαν του δοθεί η ευκαιρία θα ''παρεκτραπεί'' .Μην αφήνετε πράγματα που τον δελεάζουν στην εμβέλεια του.Εαν αφήνετε τρόφιμα δίπλα του να περιμένετε οτι θα τα φάει.Μην τον αφήνετε μόνο του μέσα στην κρεβατοκάμαρα με τις παντόφλες σας.Διασφαλείστε οτι στα ερεθίσματα στα οποία εκτείθεται μπορεί να αντισταθεί.

2) Του λέτε όχι ξανά και ξανά!!
Εάν ο σκύλος σας κάνει κάτι που δε θα έπρεπε λέγοντας του οχι θα σταματήσει..προσωρινά!Το να λέμε οχι και να μη προσφέρουμε κάτι σε αντάλλαγμα ,καθιστά το οχι διακοπή και οχι απαγόρευση.Μόνο εαν δείξετε στο σκύλο σας τι θέλετε να κάνει σε αντίθεση με αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή θα τον κάνει να σταματήσει πραγματικά.

3) Η χρησιμοποίηση πολλών και διαφορετικών λέξεων για την ιδια εντολή.
Εκπαιδεύστε το σκυλί σας σε απλές, κατά προτίμηση μονολεκτικές εντολές (κάτσε,μείνε, έλα, κάτω, κλπ) και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε αυτές τις λέξεις και μόνο αυτες για να επικοινωνείτε. Διαφορετικά, θα δημιουργήσετε άγχος στον σκύλο σας γιατί δεν θα καταλαβαίνει τι του ζητάτε να κάνει.

4) Να του λέτε οτι όλα θα πάνε καλά, είναι ΟΚ.
Πολλοί ιδιοκτήτες στην προσπάθεια τους να καθησυχάσουνε , ηρεμήσουνε τον σκύλο τους χρησιμοποιούν την παραπάνω έκφραση, όταν κάτι που δεν ειναι ευχάριστο για τον σκύλο πρόκειται να συμβεί.Παράδειγμα , πηγαίνετε τον σκύλο σας για κούρεμα, το οποίο δεν συμπαθεί καθόλου , και μόλις ο σκύλος καταλάβει οτι πλησιάζει στην είσοδο του κουρείου αρχίζει και κλαψουρίζει , εσείς όπως πάντα του λέτε ''όλα θα πάνε καλά-είναι ΟΚ'' στην προσπάθεια σας να τον καλμάρετε .Την στιγμή που ακούει την συγκεκριμένη έκφραση δεν εχει πλέον καμιά αμφιβολία για το τι θα συμβεί και στρεσσάρεται.Το ''όλα θα πάνε καλά'' είναι πλέον το ΄΄σύνθημα΄΄ που προκαλεί πανικό!

5) Οταν του τραβάτε το λουρί
Ενας σκύλος που εχει εκπαιδευτεί στο πως να περπατάει με λουρί δεν τραβάει σε γενικό πλάνο.Εαν νιώθετε οτι χρειάζεται να διορθώνετε τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της βόλτας πάρα πολλές φορές , τότε μάλλον πρέπει να ξαναδουλέψετε την υπακοή στη βόλτα με λουρί.Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε οτι ο σκύλος είναι φυσιολογικό να σταματάει για να μυρίσει όπως επίσης θα τραβήξει όταν δει κάτι που τον ενθουσιάζει.Να είστε ευγενικοί μαζί του και να δείχνετε κατανόηση , αφήστε τον να μάθει ''τα νέα της γειτονιάς'',μην τον τραβάτε συνέχεια.

6) Το σφιχτό αγκάλιασμα και τα φιλιά
Τα σκυλιά δεν κατανοούν τον ανθρώπινο αυτο τρόπο έκφρασης αγάπης,ειδικά εαν γίνονται απο έναν ξένο!!
Πολλές φορές στρεσσάρονται και φοβούνται.Φανταστείτε πως θα σας φαινόταν εσάς εαν ένας τεράστιος τύπος ο οποίος ειναι ''ο αρχηγός΄΄ σας άρπαζε και δε σας άφηνε να φύγετε.Εαν ο σκύλος σας το απολαμβάνει και κάθεται μόνος του στην αγκαλιά σας τοτε δεν υπάρχει πρόβλημα, εαν όμως τον βλέπετε οτι στρεσσάρεται , περιοριστείτε στο απλό χαίδεμα.

7) Οταν τον κοιτάζετε επίμονα.
Είναι μια συνήθεια που μέχρι και οι άνθρωποι απεχθάνονται, φανταστείτε λοιπόν πως αισθάνονται οι σκύλοι.Στον κόσμο των σκύλων το επίμονο κοίταγμα στα μάτια σημαίνει πρόκληση για μάχη κάτι που αυτομάτως προκαλεί στρες.

8) Οταν του κουνάτε το δάχτυλο ή τον δείχνετε με το δάχτυλο
Η απόδοση των ευθυνών κουνώντας το δάχτυλο είναι παράγοντας που προκαλεί άγχος για τα σκυλιά (και για τους άνθρωπους) ειδικά οταν
στέκεστε πάνω απο το σκύλο σας με απειλητική στάση και μιλάτε με θυμωμενη φωνή.Το ένοχο βλέμμα που παίρνουν τα σκυλιά όταν κάνετε το παραπάνω οφείλεται στο γεγονός οτι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και οτι αισθάνονται άγχος.

9) Οταν του λέτε κάτω όταν πηδάει επάνω σας
Εάν χρησιμοποιείτε την εντολή ''κάτω'' για να ξαπλώνει ο σκύλος σας τότε δεν έχει καμιά ουσία να την χρησιμοποιείτε όταν πηδάει πάνω σας.Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλη λέξη για να μάθει να μη πηδάει πάνω σας.

10) Οταν τον ξυπνάτε
Αν δεν υπάρχει επείγον λόγος να ξυπνήσει το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας, προσπαθήστε να αποφεύγετε το ξύπνημα. Οταν τον κουνάτε για να ξυπνήσει και του φωνάζετε τον αγχώνεται.

    ▼ Πηγη ▼

Qui me amat, amet et canem meum

Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ”