Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

βασικές αρχές εκπαίδευσης των τετράποδων φίλων μας. Γνωρίστε καλύτερα τον πιστό σας φίλο και κάνετε υγιέστερη την διαβίωσή μαζί του.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την αναζήτηση πριν ανοίξετε θέμα. μπορεί να υπάρχει.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Dog's Revenge
Retired
Δημοσιεύσεις: 947
Εγγραφή: 20 Αύγ 2007, 22:12
Τοποθεσία: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Gender:

Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από Dog's Revenge » 09 Μαρ 2010, 16:24

Υπάρχουν τρεις βασικές θέσεις όσον αφορά την ηγεσία:
Εικόνα
  • Έλεγχος, ή αδιαμφισβήτητη πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους.
  • Ικανότητα να ελέγχουμε, να κατευθύνουμε ή να αποτρέπουμε την συμπεριφορά των άλλων.
  • Προληπτική παρέμβαση.
Το να συμπεριφέρεται κάποιος σαν αρχηγός, σημαίνει ότι πρέπει να εκφράζεται έχοντας κατά νου την ευτυχία του σκύλου, δηλαδή η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι αυτή ενός ζώου ανώτερου σε ιεραρχία. Κάθε σκύλος έχει διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά το τι σημαίνει να έχει κάποιος αρκετές ικανότητες για να είναι ο αρχηγός. Οι προσδοκίες του καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει μπορεί επίσης να αλλάζουν αρκετά, απαιτώντας και από εσάς να αλλάζετε την προσέγγιση σας.
Κατεύθυνση, έλεγχος και αποτροπή (διόρθωση) συμπεριφορών.
Εικόνα
Σύμφωνα με το τρόπο που οι σκύλοι βλέπουν τα πράγματα, μόνο κάποιος που έχει κερδίσει τον σεβασμό τους, έχει το δικαίωμα να κατευθύνει, να ελέγχει και να αποτρέπει (διορθώνει) την συμπεριφορά ενός άλλου σκύλου. Αν το δούμε και ανάποδα, αυτό σημαίνει ότι αν δεν μπορείτε να κατευθύνετε, να ελέγξετε και να αποτρέψετε την συμπεριφορά του σκύλου σας (ειδικά σε κρίσιμες καταστάσεις ή στιγμές ενθουσιασμού), ο σκύλος κάνει σαφές ότι δεν σας θεωρεί ανώτερο σε ιεραρχία. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο σημάδι ότι η στάση σας ως αρχηγού είναι ανεπαρκής για τον σκύλο αυτό (ίσως όμως να είναι επαρκής για έναν άλλο σκύλο με διαφορετική προσωπικότητα).

Ο σκύλος σας θα σας ανταποδώσει στο ακέραιο τον σεβασμό που του έχετε εμπνεύσει, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Και συνεχώς θα τον επαναπροσδιορίζει. Αν αρχίσετε να φέρεστε άτσαλα, χωρίς συνέπεια θα μειώνεται ο σεβασμός του. Γίνετε σαφείς και θα ανταποκριθεί ανάλογα.

Στον κόσμο των σκύλων, δεν είστε ισόβιος αρχηγός, επειδή σας «ψήφισε» μια φορά, αντίθετα κερδίζετε το σεβασμό τους καθημερινά. Όσο πιο έξυπνο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και φιλόδοξο είναι ένα σκυλί, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να προσέξει άμεσα έστω και πολύ μικρές αλλαγές στην συμπεριφορά σας, οποιαδήποτε στιγμή και να δοκιμάζει τακτικά τόσο εσάς όσο και τους κανόνες που έχετε θέσει. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν προκύπτουν συμπεριφορές που αλλάζουν την συμπεριφορά μας προκαλούν νέες συμπεριφορές στον σκύλο, δοκιμάζει να δει πως μεταφράζονται αυτές οι αλλαγές στη δική του ζωή. (Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι από απλά πράγματα όπως ότι βιαζόμαστε, μια μετακόμιση, μια αλλαγή δουλειάς μέχρι και πιο σημαντικές αλλαγές).

Η βασική υπακοή είναι σημαντική αφού βοηθάει τον σκύλο να καταλάβει ότι μπορούμε να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε την συμπεριφορά του. Κάτι που θα του διδάξουμε και με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα πράγματα που θεωρεί σημαντικά (διαχείριση πόρων). Βέβαια, πρέπει να κερδίσετε τον σεβασμό και επομένως το δικαίωμα να ελέγχετε την συμπεριφορά του σκύλου. Αν δεν έχετε τον έλεγχό του σε ήρεμες στιγμές, όπως τα γεύματα ή το παιχνίδι με την μπάλα ή ακόμα και όταν κάνετε έναν περίπατο (σας τραβάει), σας εγγυώμαι ότι δεν πρόκειται να σας ακούσει όταν συμβαίνει κάτι που θεωρεί σημαντικό (όπως μια γάτα που πετάγεται ξαφνικά στο δρόμο σας ή κάποιος που κάνει τζόκινγκ, η εμφάνιση ενός άλλου σκύλου ή ενός επισκέπτη στην πόρτα του σπιτιού μας κ.ά). Εξασκήστε τον αυτοέλεγχο του σκύλου και την βασική υπακοή συχνά, σε κάθε πιθανό μέρος και με εσάς σε κάθε πιθανή θέση. Φερθείτε σαν αρχηγός και κερδίστε τον σεβασμό.

● Προληπτική παρέμβαση
Εικόνα
Ένας καλός ηγέτης είναι παρατηρητικός, προστατευτικός και ενεργεί άμεσα για να προλάβει καταστάσεις. Όταν είστε με τον σκύλο σας, να είστε πραγματικά μαζί του. Παρατηρήστε πώς αντιδρά στον κόσμο γύρω του. Σκεφτείτε από πριν πώς θα αντιδράσετε σε μια περίπτωση που ξέρετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Να είστε αυτός που ο σκύλος μπορεί να βασιστεί ότι και αν συμβεί. Σκεφτείτε τον σκύλο σας σαν ένα καλεσμένο στην οικογενειακή σας συγκέντρωση που δεν είναι σίγουρος ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φερθεί. Αν ήσασταν υπεύθυνοι για έναν τέτοιο καλεσμένο, τι θα κάνατε; Δεν θα τον παρατηρούσατε προσεκτικά, ώστε να προλάβετε καταστάσεις που ίσως χρειαζόταν την βοήθεια σας ή να αποφύγετε καταστάσεις που θα δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει;

● Πώς ξέρουμε ότι η στάση μας ως αρχηγού είναι επαρκής;
Όταν μπορούμε να ελέγχουμε ή να έχουμε πρόσβαση σε κάθε σημαντικό πόρο, χωρίς ο σκύλος να αντιδρά.

Ο σκύλος μας επιτρέπει να ελέγχουμε, να κατευθύνουμε και να αποτρέπουμε την συμπεριφορά του σε κρίσιμες ή ενθουσιώδεις στιγμές. Δεν μετράνε οι ήρεμες στιγμές που μοιραζόμαστε μόνοι με τον σκύλο μας, ΜΕΤΡΑΝΕ οι στιγμές που έχουμε τον έλεγχο όταν πετάγετε μια γάτα, χτυπάει το κουδούνι ή μπαίνει σπίτι μας ένας επισκέπτης.
Ο σκύλος σας έχει εμπιστοσύνη ότι θα επέμβετε, όταν είναι απαραίτητο, για να τον προστατέψετε από άλλους σκύλους ή ανθρώπους, και είναι πρόθυμος να πειθαρχήσει στις εντολές σας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες σε κάποια από τα παραπάνω, μάλλον χρειάζονται αλλαγές στο μοντέλο ηγεσίας που εφαρμόζετε. Ένας εύκολος τρόπος χωρίς να χρειαστεί να έρθετε σε «αντιπαράθεση» με τον σκύλο σας είναι να κερδίσετε τον σεβασμό του με τον σωστό έλεγχο των πόρων του.

● Πώς να επανακτήσετε τον έλεγχο των πόρων.
Εικόνα
Τί είναι σημαντικό για τον σκύλο σας;
Φτιάξτε μια λίστα με 5-10 πράγματα που ο σκύλος σας θεωρεί σημαντικά. Αυτά μπορεί να είναι φαγητό, παιχνίδι, η προσοχή σας, το παιχνίδι μαζί σας, σημεία ξεκούρασης, βόλτα με τα πόδια ή το αυτοκίνητο κ.α. Αν είστε τυχερός είναι πολύ πιθανό να είστε και εσείς στη λίστα! Μην χάνετε τον χρόνο τον δικό σας και του σκύλου σας, προσπαθώντας να ελέγξετε πράγματα που δεν είναι σημαντικά για αυτόν.

Βy trainer & author Suzanne Clothier
Μην ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ σκύλους, ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ένα ΑΔΕΣΠΟΤΟ
Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής. (Κ. Βάρναλης)

Άβαταρ μέλους

panosbourg
Bullmastiff
Δημοσιεύσεις: 193
Εγγραφή: 26 Απρ 2009, 21:32

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από panosbourg » 10 Μαρ 2010, 21:03

Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α το καλυτερο ποστ που εχω διαβασει...πληρες γεματο πληροφοριεσ παντοτε ομως με ΣΑΦΗΝΕΙΑ!!!!!:clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap

Άβαταρ μέλους

joannaben
Akita
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: 21 Ιαν 2010, 15:58

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από joannaben » 11 Μαρ 2010, 16:16

....ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟ & ΣΑΦΕΣ!!!
:clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap

Άβαταρ μέλους

My Nellie
Old Member
Δημοσιεύσεις: 7969
Εγγραφή: 03 Ιουν 2008, 13:37
Όνομα: Αlexandra
Τοποθεσία: Athens
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από My Nellie » 11 Μαρ 2010, 17:04

Προβλέπω ότι θα αρχίσει μία μεγάλη συζήτηση και δεν θα αποφύγουμε και τις αντιπαραθέσεις.
Θα είναι ενδιαφέρον εν τούτοις, νομίζω....

Εγώ θα ήθελα να κάνω μια-δυό επισημάνσεις:
Οι σκύλοι δεν «σκέπτονται» τι είναι καλό και τι είναι κακό, αλλά τι είναι ασφαλές και τι είναι μη ασφαλές. Ασφαλές είναι ό,τι γνωρίζουν, αυτά που δεν γνωρίζουν και συναντούν για πρώτη φορά είναι μη ασφαλή, άρα τα αντιμετωπίζουν με επιφυλακτική στάση.
Το να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ή να γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν σε κάθε περίσταση είναι πράγματα ασφαλή για τον σκύλο.
Στην έννοια λοιπόν του «αρχηγού» (leader of the pack) πρέπει να δώσουμε περιεχόμενο μέσα από τον τρόπο σκέψης που περιγράψαμε παραπάνω.

Είναι πολύ βασικό για τον σκύλο μας να νιώθει ασφαλής. Αυτό συμβαίνει όταν ξέρει ότι εμείς του παρέχουμε συνθήκες ασφαλείς. Δεν χρειάζεται να καταβάλουμε ιδιαίτερο κόπο γι’ αυτό. Οι σκύλοι έχουν καταπληκτική αντίληψη! Και μόνο το γεγονός ότι είμασθε δίκαιοι απέναντί τους, μας κάνει στα μάτια τους «αρχηγούς». Από εκεί και μετά ο σκύλος μας δεν αμφιβάλει ότι είμασθε σε θέση να του παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες.
Εάν όμως του δημιουργηθεί αμφιβολία ως προς αυτό, να είσθε σίγουροι ότι θα φροντίσει να «πάρει την κατάσταση στα χέρια του», έτσι ώστε να εξασφαλίσει για τον εαυτό του «το ασφαλές».

Κατά την άποψή μου, μέσα στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου, οι οποίες οφείλονται στην λανθασμένη αντιμετώπιση από πλευράς του κηδεμόνα σαν να είναι ο σκύλος ένα μικρό ανθρωπάκι…
Φροντίστε τα ζώα, επειδή είστε άνθρωποι....
Όπως οι άγγελοι φροντίζουν τους ανθρώπους....

Άβαταρ μέλους

My Nellie
Old Member
Δημοσιεύσεις: 7969
Εγγραφή: 03 Ιουν 2008, 13:37
Όνομα: Αlexandra
Τοποθεσία: Athens
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από My Nellie » 11 Μαρ 2010, 17:29

Επιφυλάσσομαι όμως να κάνω μια μετάφραση και να δημοσιεύσω τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο Bristol που καταρρίπτουν την θεωρία του πρώτου post, ή μάλλον την ξεπερνούν ως απώτερο παρελθόν.
Λίγο χρόνο δώστε μου....
Φροντίστε τα ζώα, επειδή είστε άνθρωποι....
Όπως οι άγγελοι φροντίζουν τους ανθρώπους....

Άβαταρ μέλους

My Nellie
Old Member
Δημοσιεύσεις: 7969
Εγγραφή: 03 Ιουν 2008, 13:37
Όνομα: Αlexandra
Τοποθεσία: Athens
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από My Nellie » 11 Μαρ 2010, 23:26

Σας το ετοίμασα!

Η δημοσίευση είναι από το Πανεπιστήμιο του Bristol με ημερομηνία 21 Μαΐου 2009 και αυτούσια θα την βρείτε να την διαβάσετε εδώ lnk::: Using “dominance” to explain dog behaviour is old hat

Και η μετάφραση για όσους δυσκολεύονται με την αγγλική.
Η χρήση της «κυριαρχικότητας» προκειμένου να εξηγήσουμε την συμπεριφορά των σκύλων είναι ντεμοντέ.

Paper in the Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research

Μία νέα μελέτη δείχνει πώς η συμπεριφορά των σκύλων έχει παρανοηθεί εδώ και γενιές. Πράγματι, η χρήση άστοχων απόψεων σχετικά με την συμπεριφορά των σκύλων και την εκπαίδευση, πολύ πιθανώς προκαλεί παρά αποκαθιστά τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πρόκληση για πολλές ερμηνείες συμπεριφοράς οι οποίες βασίζονται στην κυριαρχικότητα και τεχνικές εκπαίδευσης που υποδεικνύουν κάποιοι εκπαιδευτές της TV.
Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, οι επιθετικοί σκύλοι ΔΕΝ προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους επί της αγέλης τους (είτε σκύλων είτε ανθρώπων), σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε από ακαδημαϊκούς του Τμήματος Κλινικών Κτηνιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Bristol στην Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research.

Οι ερευνητές πέρασαν έξι μήνες μελετώντας σκύλους με ελεύθερη κοινωνική αλληλεπίδραση στο Dogs Trust Rehoming Centre και ανέλυσαν ξανά δεδομένα από προηγούμενες μελέτες οικόσιτων σκύλων, μέχρι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι ατομικές σχέσεις μεταξύ σκύλων διδάσκονται μάλλον μέσα από την εμπειρία, παρά υποκινούνται από μία επιθυμία διεκδίκησης της «κυριαρχίας».
Η διατριβή «Η Κυριαρχία στους οικόσιτους σκύλους – χρήσιμη θεωρία ή κακή συνήθεια?» αποκαλύπτει ότι οι σκύλοι δεν έχουν ως κίνητρο την διατήρηση της θέσης τους μέσα στην τάξη της αγέλης τους, όπως πολλοί γνωστοί εκπαιδευτές σκύλων διακηρύσσουν.
Αυτοί οι ακαδημαϊκοί λέγουν ότι οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν στην «μείωση της κυριαρχικότητας», εκτός του ότι απέχουν από το να είναι χρήσιμες, κινούνται ανάμεσα στο να είναι άχρηστες για την αγωγή και στο να γίνονται πραγματικά επικίνδυνες και πολύ πιθανά να κάνουν τις συμπεριφορές χειρότερες.
Το να δίνονται οδηγίες στους ιδιοκτήτες να τρώνε πριν δώσουν φαγητό στον σκύλο τους ή να περνούν από τις πόρτες πρώτοι, δεν θα επηρεάσει την συνολική αντίληψη του σκύλου για την σχέση –απλώς τον διδάσκει τι να αναμένει (από πλευράς του ιδιοκτήτη) σε αυτές τις συγκεκριμένες περιστάσεις. Ακόμη χειρότερα, τεχνικές όπως το να ακινητοποιούν τον σκύλο κάτω στο πάτωμα, να του αρπάζουν τα σαγόνια ή να ηχούν σειρήνες μπροστά στον σκύλο, θα κάνει τους σκύλους ανήσυχους, συχνά ανήσυχους για τους ιδιοκτήτες τους και δυνητικά θα οδηγήσει σε μία κλιμάκωση επιθετικότητας.

Η Dr Rachel Casey, ανώτερη λέκτορας της Συμπεριφοράς και Αντίληψης Ζώων Συντροφιάς στο Πανεπιστήμιο Bristol, είπε: «Η γενική εικασία ότι κάθε σκύλος παρακινείται από κάποια έμφυτη επιθυμία να ελέγχει τους ανθρώπους και τους άλλους σκύλους είναι ειλικρινά γελοία. Υποτιμά σε τεράστιο βαθμό τις πολυσύνθετες επικοινωνιακές και μαθησιακές ικανότητες των σκύλων. Οδηγεί επίσης στην χρήση καταναγκαστικών εκπαιδευτικών μεθόδων, με συμβιβασμούς για την ευμερία του σκύλου και στην πραγματικότητα προκαλούν προβληματικές συμπεριφορές.
Στην δική μας Κλινική Αναφοράς βλέπουμε πολύ συχνά σκύλους οι οποίοι έχουν μάθει να δείχνουν επιθετικότητα ώστε να αποφύγουν την προβλεπόμενη τιμωρία. Οι ιδιοκτήτες τους συχνά αισθάνονται φρίκη όταν τους εξηγούμε ότι ο σκύλος τους είναι τρομοκρατημένος απέναντί τους και δείχνει επιθετικότητα λόγω των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιήσει –αλλά δεν είναι δικό τους λάθος εφ’ όσον έτσι τους συμβούλευσαν να πράττουν, αναρμόδιοι δήθεν συμπεριφοριστές που συνιστούν τέτοιες μεθόδους».
Στο Dogs Trust, το μεγαλύτερο αγαθοεργό ίδρυμα για την ευημερία των σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσωπικό του κέντρου υιοθεσιών βλέπουν συνεχώς τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης υπό την λανθασμένη καθοδήγηση.

Ο κτηνιατρικός Διευθυντής Chris Laurence MBE, προσθέτει:
«Μπορούμε να το καταλάβουμε όταν ο σκύλος που έρχεται στο ίδρυμα έχει υποστεί τις μεθόδους της {μείωσης κυριαρχικότητας} που τόσο πολύ αγαπούν οι εκπαιδευτές της TV. Είναι πολύ φοβισμένοι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να διδάξουν στον σκύλο ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ο αρχηγός της αγέλης, είναι αντιπαραγωγικές. Δεν επιστρέφουν ένα σκύλο με καλλίτερη συμπεριφορά αλλά είτε καταλήγουν μέ ένα σκύλο τόσο φοβισμένο που έχει καταπιέσει όλες τις φυσιολογικές του συμπεριφορές και απλώς δεν κάνει τίποτα, ή καταλήγουν με ένα σκύλο τόσο επιθετικό που είναι επικίνδυνος να βρίσκεται τριγύρω».
Φροντίστε τα ζώα, επειδή είστε άνθρωποι....
Όπως οι άγγελοι φροντίζουν τους ανθρώπους....

Άβαταρ μέλους

My Nellie
Old Member
Δημοσιεύσεις: 7969
Εγγραφή: 03 Ιουν 2008, 13:37
Όνομα: Αlexandra
Τοποθεσία: Athens
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από My Nellie » 11 Μαρ 2010, 23:32

Όποιος ενδιαφέρεται για ολόκληρο το άρθρο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της παραπάνω Μελέτης, μπορεί να το διαβάσει εδώ lnk::: Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, Volume 4, Issue 3, May-June 2009, Pages 135-144
Κι εδώ lnk::: σε pdf format
Φροντίστε τα ζώα, επειδή είστε άνθρωποι....
Όπως οι άγγελοι φροντίζουν τους ανθρώπους....

Άβαταρ μέλους

dimitris73
Saint Bernard
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: 19 Ιαν 2010, 11:52

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από dimitris73 » 13 Μαρ 2010, 23:59

Θεά :clap Σε ευχαριστούμε πολύ wink:

Άβαταρ μέλους

konstantina_f
Akita
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: 14 Δεκ 2009, 13:53

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από konstantina_f » 15 Μαρ 2010, 13:34

Τον τελευταίο καιρό πραγματικά έχω μπερδευτεί ...έχω ένα σκυλάκι ,ένα λαμπραντόρ 6 μηνών και έχουμε κάνει 25 μαθήματα βασικής εκπαίδευσης. Το σκυλί είναι πανέξυπνο όταν κάνει τις ασκήσεις με τον εκπαιδευτή είναι τέλειο, με μένα όχι και τόσο, χωρίς όμως να μου δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι. Στο χώρο της εκπαίδευσης δεν μου δίνει την απόλυτη προσοχή είναι λίγο χαλαρό σε μένα και αυτό μου είπε ο εκπαδευτής ότι οφείλεται στο τράβηγμά μου με τον πνίχτη που δεν το κάνω δυνατά και έτσι βρίσκει έδαφος να με εκμεταλεύεται όπως λέει.. Εντολές όπως κάτσε ,κάτω ,δίπλα μείνε τις κάνει και σε μένα και μάλιστα τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, για παράδειγμα μετά την βόλτα μας λίγο πριν μπω στο σπίτι για να πάρω τα μωρομάντηλα να την σκουπίσω της λέω μείνε και περιμένει έξω μέχρι να να την καθαρίσω ,της δίνω οκ και μετά μπαίνει μέσα.Με εντολή μπαίνει στο place Και κάθεται ώρες θα το πάρω όμως και καμιά αγκαλίτσα στον καναπέ ακόμα κι αν αυτό μου το έχουν απαγορεύσει, θα μου πείτε ποιο είναι το πρόβλημά μου, φεύγοντας από το μάθημα αισθάνομαι ράκος ψυχολογικά γιατί μαζεύονται διάφοροι "έξυπνοι"από τα μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα από το pet shop που κάνω τα μαθήματα και με τον εκπαιδευτή μαζί κάνουν πλάκα μαζί μου γιατί δε χειρίζομαι καλά τον πνίχτη, του στυλ "μάκρυνε ο λαιμός του σκυλιού από το πολύ το τράβηγμα" και άλλα τέτοια.Απλά το σκυλί με μένα δεν είναι ρομπότ ενώ με τον εκπαιδευτή είναι αυτόματο. Όμως όταν το έχουμε στο οκ για να παίξει λίγο δεν τον πλησιάζει έρχεται και κρύβεται πίσω από τα πόδια μου. Τελικά μπορώ να χαρακτηριστώ αρχηγός της αγέλης; Πάντως ένα είναι σίγουρο ακόμα και αρχηγός της αγέλης να μην γίνω το τράβηγμα με τον πνίχτη δεν θα βελτιωθεί..

Άβαταρ μέλους

My Nellie
Old Member
Δημοσιεύσεις: 7969
Εγγραφή: 03 Ιουν 2008, 13:37
Όνομα: Αlexandra
Τοποθεσία: Athens
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης);

Δημοσίευση από My Nellie » 15 Μαρ 2010, 15:34

konstantina_f έγραψε: ... ... φεύγοντας από το μάθημα αισθάνομαι ράκος ψυχολογικά γιατί μαζεύονται διάφοροι "έξυπνοι"από τα μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα από το pet shop που κάνω τα μαθήματα και με τον εκπαιδευτή μαζί κάνουν πλάκα μαζί μου γιατί δε χειρίζομαι καλά τον πνίχτη, ... ...
Απλά το σκυλί με μένα δεν είναι ρομπότ ενώ με τον εκπαιδευτή είναι αυτόματο. Όμως όταν το έχουμε στο οκ για να παίξει λίγο δεν τον πλησιάζει έρχεται και κρύβεται πίσω από τα πόδια μου. ... ...
Αγαπητή Κωνσταντίνα, κράτησα αυτά τα οποία μου έκαναν την αλγεινότερη εντύπωση από την δημοσίευσή σου.... :rry
Έχεις κάνει κάποια αναζήτηση στις διάφορες συζητήσεις του forum σε σχέση με την εκπαίδευση και την χρήση του πνίχτη?
Έκανες κάποια έρευνα μέχρι να καταλήξεις στον συγκεκριμένο εκπαιδευτή? Σου τον συνέστησε κάποιος?

Προβλέπω ότι μάλλον θα ξεκινήσει κι άλλος ένας γύρος συζητήσεων για την θετική και την παραδοσιακή μέθοδο εκπαίδευσης (η οποία και πάλι δεν θα καταλήξει κάπου...), αλλά είναι πραγματικά πολύ λυπηρό το να υφίσταται τέτοιο μαρτύριο ένα ζώο και μάλιστα με την έγκριση του κηδεμόνα του... :rry

25 μαθήματα βασικής εκπαίδευσης!!! owo::
Και έχεις κουράγιο να συνεχίζεις ακόμη να τον πληρώνεις??? thr::
Φροντίστε τα ζώα, επειδή είστε άνθρωποι....
Όπως οι άγγελοι φροντίζουν τους ανθρώπους....

Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ το σκύλο μας!”